Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2016

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΛΙΠΑΣΜΑ. Βασικές αρχές για την επιλογή λιπάσματος.

Μετά το πότισμα, η λίπανση  είναι το δεύτερο πιο σημαντικό κομμάτι στην φροντίδα - καλλιέργεια της ορχιδέας και όχι μόνο. 

Ο βασικός κανόνας είναι ένας:
  • Το λίπασμα είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ όχι μόνο για τις oρχιδέες αλλά για όλα τα φυτά που ζουν σε γλάστρες ή μεγαλώνουν σε κήπους στο αστικό περιβάλλον. 
Το γιατί νομίζω είναι αυτονόητο. Το νερό από μόνο του δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά που απαιτούνται για την ανάπτυξη τους. Επίσης οι όποιες θρεπτικές ουσίες περιέχει το υπόστρωμα του κάθε φυτού εξαντλούνται μέσα σε ένα χρόνο περίπου. Όσο για τη γη. Θα σας κάνω μια πολύ απλή ερώτηση. Πιστεύεται ότι το χώμα ενός κήπου σε αστικό περιβάλλον έχει μετά από κάποια χρόνια να δώσει τροφή; Μάλλον όχι.


Στην αγορά κυκλοφορούν ένα σωρό λιπάσματα για ορχιδέες. Στην πλειοψηφία τους - σε ότι αφορά την ελληνική αγορά είναι υδροδιαλυτά.

Για να επιλέξουμε το σωστό λίπασμα για το φυτό μας πρέπει να γνωρίζουμε κάποιες βασικές αρχές.

  • Οι ορχιδέες σε αντίθεση με τα υπόλοιπα φυτά, ως επίφυτα που μεγαλώνουν πάνω σε άλλα, έχουν μικρές ανάγκες για τροφή για αυτό και η ανάπτυξή τους είναι αργή. Για σκεφτείτε, μια Phalaenopsis βγάζει ένα με δύο φύλλα το χρόνο. Αυτό συνεπάγεται ότι ένα λίπασμα για ορχιδέες πρέπει να έχει μικρή περιεκτικότητα στα απαραίτητα συστατικά σε σχέση με τα λιπάσματα που χρησιμοποιούμε για τα υπόλοιπα φυτά μας καθώς δεν είναι συνηθισμένες σε υψηλά επίπεδα θρεπτικών συστατικών.
  • Τα λιπάσματα αποτελούνται από τρία κύρια συστατικά: Άζωτο, Φώσφορο και Κάλιο. Στις συσκευασίες αναγράφονται ως N P K. Απαραίτητο είναι επίσης το λίπασμα να έχει και ιχνοστοιχεία.
  • Τα υδροδιαλυτά λιπάσματα χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες.
α) τα κοινά όπου διαλύουμε μικρή ποσότητα λιπάσματος σε συγκεκριμένη ποσότητα νερού. Τα λιπάσματα αυτά είναι πολύ οικονομικά, ενώ υπάρχουν διάφοροι τύποι ανάλογα με τη φάση ανάπτυξη του φυτού. Άλλα δηλαδή για ανθοφορία και άλλα για τη βασική ανάπτυξη και χρησιμοποιούνται εν αλλάς ανάλογα με την εποχή. Το μειονέκτημα με αυτά τα λιπάσματα είναι ότι αν έχετε ένα φυτό οι ποσότητες που απαιτούνται ανά χρήση είναι μηδαμινές με συνέπεια οι μετρήσεις της δόσης ανά λίτρο νερού να είναι σωστός μπελάς. Ένα μέσο φυτό χρειάζεται 300 ml αν ποτίζουμε με την μέθοδο της βύθισης. Απαιτούνται μόνο 5 ml λιπάσματος ανά 2 λίτρα νερού. Εμείς όμως δεν χρειαζόμαστε παρά το πολύ 1/2 του λίτρου ανά φυτό.

β) τα έτοιμα για χρήση είδη διαλυμένα τα οποία είναι σε μορφή σπρέι για απευθείας ψεκασμό στα φύλα και στο υπόστρωμα. Παρ΄ότι πιο ακριβά αν έχουμε ένα ή δύο το πολύ φυτά είναι πολύ εξυπηρετικά. Η μόνο τους διαφορά με τα άλλα είναι ότι επειδή είναι αραιωμένα απαιτούνται ψεκασμοί συχνοί με βάση τις οδηγίες, συνήθως κάθε 3 ή 4 ημέρες σε αντίθεση με τα κοινά που χρησιμοποιούνται κάθε 10 ή 15 ημέρες ανάλογα με τις οδηγίες, και τέλος,

γ) οι αμπούλες. Πρόκειται για μικρές δόσεις τροφής που τοποθετούνται στη γλάστρα και στάζουν αργά αργά ταΐζοντας την ορχιδέα σας. Ιδανικές για όσους δεν θέλουν να σκέφτονται. Απλά τη βάζεις και τη ξεχνάς.

Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍 στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.

Advertisement

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου