Δευτέρα, Οκτωβρίου 03, 2016

Μια πρώτη γνωριμία με το Dendrobium Nobile!

                                                          Δενδρόβιο το Κομψό!



Τo Δενδρόβιο (Dendrobium) είναι ένα από τα πολύ βασικά είδη των ορχιδεοειδών. Παρ' ότι ορχιδέα είναι πολύ διαφορετικό στη δομή του, στις ανάγκες του και στη φροντίδα του συγκριτικά με τη γνωστή σε όλους μας Phalaenopsis. Θεωρώ και πιο εύκολο στην καλλιέργειά του. Το γεγονός ότι μπαίνει σε χειμερία νάρκη (winter rest) τους κρύους μήνες του χειμώνα οπότε και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα (πότισμα, λίπασμα κτλ) το καθιστά ιδανική επιλογή για αρχάριους καλλιεργητές.
Εδώ ο βλαστός του είναι και ο ανθοφόρος. Ο κύκλος του είναι απλός και ξεκάθαρος. Ο βασικός βλαστός ανθίζει προς το τέλος του χειμώνα αρχές της άνοιξης. Μετά το τέλος της ανθοφορίας, τέλος της άνοιξης αρχές καλοκαιριού, αρχίζουν να σχηματίζονται στη βάση του οι καινούριοι βλαστοί, οι οποίοι τερματίζουν την ανάπτυξή τους γύρω στις αρχές του φθινοπώρου. Μετά το φυτό μπαίνει σε χειμερία νάρκη. Κατά την περίοδο αυτή ποτίζουμε ελάχιστα και το αφήνουμε σε εξωτερικό προστατευμένο χώρο. Μόλις εμφανιστούν τα άνθη στον νέο, αλλά ίσως και στον παλαιό βλαστό φέρνουμε το φυτό μας εντός του σπιτιού αν το επιθυμούμε για να απολαύσουμε την ανθοφορία του.

 Κύκλος ανάπτυξης

Στις κλιματικές συνθήκες της χώρας μας το Dendrobium Nobile μπορεί να μείνει έξω σχεδόν όλο το χρόνο αρκεί να είναι σε σκιερό φωτεινό μέρος προστατευμένο από το κρύο και την απευθείας έκθεση στον ήλιο τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες. Χρειάζεται λίπασμα όλο το χρόνο με εξαίρεση την περίοδο της χειμερίας νάρκης.
Πολλές ποικιλίες όπως αυτή της φωτογραφίας είναι αρωματικές. Η μυρωδιά μοιάζει με αυτή της βιολέτας. Κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά και θα το βρείτε σχετικά εύκολα την άνοιξη που είναι η περίοδος της ανθοφορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου