Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 09, 2016

Phalaenopsis ώρα για μεταφύτευση Μέρος 1ο! Επιλέγοντας το νέο της σπίτι!

Αν είστε καινούριοι στην καλλιέργεια της ορχιδέας η αλλαγή γλάστρας αποτελεί σημαντικό κομμάτι της φροντίδας της. Βασικό κριτήριο για την μεταφύτευση είναι η κατάσταση του υποστρώματος. Συνήθως ορχιδέες που έχουν μείνει πάνω από δύο χρόνια στο ίδιο υπόστρωμα (φλοιός πεύκου) χρειάζονται μεταφύτευση.  Η χρονική στιγμή που το φυτό σας αρχίζει να αναπτύσσει νέες ρίζες είναι ίσως η καταλληλότερη για μετακόμιση στο νέο του σπίτι. Αυτό αρχίζει να συμβαίνει σιγά σιγά μετά το τέλος της ανθοφορίας. Κακή κατάσταση στο υπόστρωμα μπορεί βέβαια να παρατηρήσετε οποιαδήποτε στιγμή. Ποτέ δεν γνωρίζουμε η ορχιδέα που ήρθε σπίτι μας πόσο καιρό έχει παραμείνει μέσα στο ίδιο υπόστρωμα. Έτσι λοιπόν σε όποια φάση διαπιστώσετε σάπιο, ξερό, μουχλιασμένο ή με μυγάκια υπόστρωμα πρέπει να το αντικαταστήσετε άμεσα ακόμη και αν η ορχιδέα βρίσκεται σε ανθοφορία.  

 Θα χρειαστείτε διάφανο γλαστράκι για  ορχιδέα ή εναλλακτικά πήλινο.

Τα αγαπημένα μου πήλινα (εδώ θα δείτε περισσότερα)















Μετρήστε αρχικά τη διάμετρο της παλιάς γλάστρας. Συνήθως είναι γύρω στα 12 εκ. άρα θα χρειαστείτε γλάστρα διαμέτρου 13 εκ ή 15 εκ. Αν επιλέξετε τη λύση της πήλινης γλάστρας θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στη συχνότητα του ποτίσματος καθώς δεν θα έχετε πια οπτική επαφή με τις ρίζες για να ρυθμίζεται το πότισμα αναλόγως.  Αν έχετε το φυτό σας πάνω από εξάμηνο θα έχετε σίγουρα εξοικειωθεί με το πότε στεγνώνουν οι ρίζες στο δικό σας περιβάλλον. Ένας βασικός κανόνας είναι πότισμα κάθε 5 ημέρες το καλοκαίρι και κάθε 7 ημέρες το χειμώνα. 

Η λύση της πλαστικής γλάστρας επιτρέπει στο φυτό να έρχεται σε επαφή με το ηλιακό φως - αν δεν το εγκλωβίσετε σε διακοσμητικό κασπώ - και σας δίνει τη δυνατότητα να έχετε οπτική επαφηή με το ριζικό σύστημα της ορχιδέας, πολύ σημαντικό όχι μόνο για να ρυθμίζετε τη συχνότητα του ποτίσματος αλλά και για να αντιληφθείτε έγκαιρα πιθανά προβλήματα. Κυρίως σάπισμα της ρίζας ή αποσύνθεσης του υποστρώματος.  Η πλαστική γλάστρα είναι λοιπόν εξαιρετική επιλογή για αρχαρίους καλλιεργητές.

Το μεγάλο πρόβλημα... η προμήθεια της. Δοκιμάστε μεγάλα φυτώρια της περιοχής σας ή μια δικτυακή αγορά. Εγώ τα προμηθεύομαι από τον issaris.gr. Άριστη εξυπηρέτηση και άμεση παράδοση (1-2 ημέρες). Από το συγκεκριμένο κατάστημα μπορείτε να προμηθευτείτε και φλοιό πεύκου εξαιρετικής ποιότητας (Orchid Focus Repotting Mix). Αφού ολοκληρώσετε την παραγγελία σας κάντε τους ένα τηλέφωνο για επιβεβαίωση. To πλεονέκτημα του Orchid Focus (πράσινη συσκευασία) είναι ότι αποτελείται από καθαρό φλοιό χωρίς άλλα οργανικά στοιχεία, μικρό σε μέγεθος που το κάνει πολύ εύχρηστο στην μεταφύτευση.














Εναλλακτικά ειδικό μείγμα για ορχιδέες θα βρείτε σε φυτώρια και το praktiker.  Ο φλοιός είναι εξίσου καλή ποιότητας απλά είναι μεγάλος και χοντροκομμένος άρα και πιο δύσχρηστος στην μεταφύτευση. Αν έχετε φυτά με μεγάλες χοντρές ρίζες αυτό δεν είναι πρόβλημα. Αν η ορχιδέα σας είναι μικρή με λεπτές ρίζες τότε... δύσκολα τα πράγματα.

Μικρές ρίζες

ΜΕΓΑΛΕΣ ΡΙΖΕΣ
Προετοιμασία της πλαστικής γλάστρας.

Τα πλαστικά γλαστράκια έρχονται με τρύπες στον πάτο τους όχι όμως περιμετρικά (τουλάχιστον αυτά της ελληνικής αγοράς). Με ένα σουβλί ή μυτερό αντικείμενο ανοίγετε τρύπες για να παίρνει αέρα το φυτό σας. 


Τώρα που το νέο της σπίτι είναι έτοιμο δεν έχετε παρά να την μεταφυτεύσετε.
Stay tuned μέχρι το επόμενο post  για να δείτε το πως θα ολοκληρωθεί η μετακόμιση!


Σημείωση: Η συγκεκριμένη, όπως και οποιαδήποτε άλλη ανάρτηση που αναφέρεται σε προμηθευτές ή προϊόντα δεν έχει διαφημιστικό χαρακτήρα. Είναι προϊόν προσωπικής εμπειρίας και εκτίμησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου