Σάββατο, Σεπτεμβρίου 24, 2016

FAQ...Πως ποτίζουμε μια ορχιδέα Phalaenopsis;

Το πως και το πότε ποτίζουμε την ορχιδέα μας θα καθορίσουν:  
  1. η εποχή
  2. η ηλικία της
  3. το είδος της γλάστρα και το κυριότερο
  4.  το υπόστρωμα 
Γενικά και εφόσον οι ρίζες της ορχιδέας είναι ορατές ποτίζουμε μόνο όταν πάρουν ένα σταχνοπράσινο χρώμα. Το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και η υγρασία πέφτει ποτίζουμε πιο συχνά ενώ το χειμώνα αραιώνουμε το πότισμα πάντα σε συνάρτηση με τις συνθήκες του εσωτερικού μας χώρου. Αν λειτουργεί πολύ το καλοριφέρ ή το aircondition η ατμόσφαιρα είναι ξηρή και το φυτό μπορεί και τότε να στεγνώνει σχετικά γρήγορα ή να χρειάζεται ψεκασμούς στα φύλλα και εναέριες ρίζες. Ένας πολύ γενικός αλλά αρκετά ασφαλής κανόνας είναι να ποτίζουμε το καλοκαίρι κάθε 5-7 ημέρες και το χειμώνα κάθε 7-10 ημέρες. Ανάλογα με τις συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας του χώρου μας.


Απότιστη Ορχιδέα
Ποτισμένη Ορχιδέα



Όσο πιο μεγάλο σε ηλικία είναι το φυτό τόσο μικρότερη η συχνότητα του ποτίσματος καθώς οι ρίζες είναι πολλές και παχιές με αποτέλεσμα να συγκρατούν μεγαλύτερες ποσότητες νερού. Αντίθετα στα νεαρά φυτά στεγνώνουν πιο γρήγορα.

Οι ορχιδέες στην ελληνική αγορά συνήθως πωλούνται μέσα σε διάφανα πλαστικά γλαστράκια τοποθετημένα σε διακοσμητικό κασπώ ή σε γυάλινα βάζα χωρίς αποστράγγιση. Πολύ σπάνια θα δούμε ορχιδέα σε πήλινη γλάστρα παρ' όλο που αποτελεί εξαιρετική επιλογή για τις ανάγκες του φυτού. 


Στην περίπτωση της πλαστικής ή πήλινης γλάστρας φροντίζουμε μετά το πότισμα να αποστραγγίζονται καλά τα υπολείμματα του νερού. Στην αντίθετη περίπτωση αυξάνετε τις πιθανότητες να σαπίσουν οι ρίζες, ειδικά αυτές που βρίσκονται στη βάση της γλάστρας. 
Βασικός κανόνας η βάση της γλάστρας να είναι πάντα στεγνή. Επιπλέον πλαστικές γλάστρες χωρίς ειδικές πλαϊνές τρύπες που επιτρέπουν τον αερισμό των ριζών μπορούν επίσης να δημιουργήσουν πρόβλημα στο ριζικό σύστημα.
Ορχιδέες σε γυάλινα βάζα ανήκουν στη κατηγορία υψηλού κινδύνου για ενδεχόμενο σάπισμα από υπερβολικό πότισμα καθώς δεν υπάρχει τρόπος να αποστραγγίσουμε το νερό που μένει εγκλωβισμένο μέσα στη γυάλα. Αποφύγετε λοιπόν χαρίσετε ή να αγοράσετε ορχιδέα σε γυάλινο βάζο,  άστε που είναι και πανάκριβες!

Παράλληλα με  το είδος της γλάστρας το πως και με τι συχνότητα θα ποτίζετε το φυτό σας εξαρτάτε από το υπόστρωμα στο οποίο βρίσκετε. Στην πλειοψηφία τους οι ορχιδέες πωλούνται σε πλαστική γλάστρα μέσα σε φλοιό πεύκου. Εδώ το πράγματα είναι εύκολα. Από τη στιγμή που έχετε οπτική επαφή με τις ρίζες της ποτίζετε μόνο όταν οι ρίζες έχουν σταχτοπράσινο χρώμα (βλέπε φωτ.). 

Φλοιός Πεύκου
Η μέθοδος που χρησιμοποιούμε είναι αυτή της βύθισης. Βυθίσουμε τη γλάστρα σε ένα μεγαλύτερο κασπώ με νερό και αφήνουμε να μουλιάσει τουλάχιστον για πέντε με δέκα λεπτά τους κρύους μήνες του χειμώνα και όση ώρα θέλουμε το καλοκαίρι.  Οι ρίζες γίνονται έντονα πράσινες - όχι από το κακό τους αλλά από τη χαρά τους. Στραγγίζουμε πολύ καλά και αυτό είναι όλο. Προσέχουμε πάντα να μην πέσει νερό ανάμεσα στα κεντρικά φύλλα της ορχιδέας γιατί μπορεί να σαπίζει (βλέπε video).




Την ίδια τακτική ακολουθούμε αν η ορχιδέα είναι "φυτεμένη" σε λέκκα (διογκωμένη άργιλος) ή σε συνδυασμό λέκκας και φλοιού με την προϋπόθεση ότι έχει για σπίτι μια πλαστική γλάστρα με τρύπες αποστράγγισης.

Λέκκα 



Μια πιο σπάνια περίπτωση υποστρώματος είναι αυτή του σφάγνου. Εδώ τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Θα γίνουν πολύ εύκολα όμως αν κατανοήσουμε καλά τις ιδιότητές του. Το σφάγνο απορροφά το νερό σε χρόνο μηδέν και παράλληλα αργεί πάρα πολύ να στεγνώσει. Αρκεί ένα με δύο δευτερόλεπτα για να απορροφήσει τεράστιες ποσότητες νερού που τα άλλα είδη υποστρώματος (φλοιός και λέκκα) δεν μπορούν να συναγωνιστούν. Είναι κάτι σαν το βαμβάκι με το ξύλο. Όση ώρα και να μουλιάζεις το ξύλο στο νερό το μπαμπάκι δεν το φτάνει. Αν λοιπόν το υπόστρωμα περιέχει κομμάτια σφάγνου αποφύγετε το πολύλεπτο μούλιασμα. Ταυτόχρονα οι χρόνοι μεταξύ των ποτισμάτων θα είναι μεγαλύτεροι καθώς το σφάγνο θα διοχετεύει υγρασία για πολύ καιρό στις ρίζες της ορχιδέας σας και θα κρατά τα επίπεδα υγρασίας μέσα στη γλάστρα υψηλά. Όσο έχετε οπτική επαφή με τις ρίζες θα παρατηρήσετε ότι θα αργήσουν πολύ να πάρουν το γνωστό γκριζοπράσινο χρώμα τις αποτισιάς. 

Αν τώρα πάλι η ορχιδέα είναι φυτεμένη αποκλειστικά και μόνο σε σφάγνο οι επιλογές ποτίσματος είναι οι εξής. Βυθίζετε για λίγα δευτερόλεπτα τη γλάστρα σε νερό και την βάζετε κάπου να στραγγίξει. Θα παρατηρήσετε μετά από 10-20 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός του φυτού ότι η επιφάνεια του σφάγνου εμφανίζετε υγρή. Αυτό συμβαίνει γιατί το σφάγνο έχει την ιδιότητα να μεταφέρει το νερό είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Αν αυτό δεν συμβεί μέσα σε μια ώρα το πολύ επαναλάβετε  τη διαδικασία, ίσως το νερό δεν ήταν αρκετό. Είναι πιο ασφαλές να ποτίζετε από κάτω αντί για από επάνω όταν πρόκειται για σφάγνο γιατί έτσι μπορείτε να ελέγχετε την ποσότητα του νερού. Αν ποτίσετε από επάνω δεν ξέρετε πόσο μέσα έχει πάει το νερό. Μια ορχιδέα σε σφάγνο χρειάζεται πολύ αραιά ποτίσματα ειδικά το χειμώνα. Πρέπει το σφάγνο να στεγνώσει εντελώς για να επαναλάβουμε το πότισμά. Σφάγνο στεγνό στην επιφάνεια της γλάστρας δεν σημαίνει και στεγνό στη βάση της. Προσοχή λοιπόν!!

Μια ορχιδέα τώρα σε γυάλινο βάζο με σφάγνο (βλέπε φωτ.) είναι η συνταγή της καταστροφής. Η ειρωνεία σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ο συνδυασμός αυτός παίζει στα ακριβά ανθοπωλεία και είναι ο συνδυασμός που στην κυριολεξία σκοτώνει. Εδώ θα πρότεινα ψέκασμα με νερό. Αν υπάρχουν βότσαλα στην βάση του βάζου αυτό βοηθάει πολύ. Αν μπορείτε να διοχετεύσετε νερό με ένα καλαμάκι μέχρι το επίπεδο που είναι τα βότσαλα χωρίς να βρέξτε το σφάγνο θα έχετε ιδανικές συνθήκες για να παραμείνει η ορχιδέας ποτισμένη για μήνα. Μην διστάσετε να την βγάλετε από τη γυάλα να βάλετε βότσαλα και να την επανα τοποθετείστε προκειμένου να δημιουργήσετε ένα σύστημα αποστράγγισης. Ορχιδέα σε φλοιό πεύκου ή λέκκα μέσα γυάλα ποτίζεται με ψεκασμούς ή με ελάχιστο νερό ικανή, ποσότητα να νοτίσει το φλοιό χωρίς να λιμνάσει στη βάση της γυάλας. Δύσκολα πράγματα για αρχάριους καλλιεργητές!!



18 σχόλια :

  1. Πολυ ωραιες οδηγιες ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλες οδηγιες ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στις ρίζες εχει αρχίσει να δημιουργείται ενα στρώμα σαν βαμβάκι.. μάλλον εχει αρχίσει να μουχλιαζει.. πως μπορω να το σώσω;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα, κάντε της ένα μπάνιο με οξυζενέ - αυτό που χρησιμοποιούμε για τα τραύματα αφού την ποτίσετε πρώτα. Φροντίστε να αερίζετε καλά και να στεγνώνει πριν το επόμενο πότισμα. Αν ο φλοίος κρατάει πολύ υγρασία και δεν στεγνώνει θα σας πρότεινα να της αλάξετε υποστρωμα έστω και στην επιφάνεια μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σας ευχαριστω για την άμεση απάντηση σας.. απλά δεν κατάλαβα κατι, οταν λέτε να την πλύνω , να τη βγάλω απο το διάφανο κεσεδακι, να βγουν τα χώματα;;; Η απο πάνω μα ρίξω το οξυζενέ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αν η ρίζα του φυτού είναι ξέρει τη πρέπει να κάνουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα, κοκκινιζει το κλαδι/κορμος του φυτου; τι μπορω να κάνω για να την επαναφερω; γιατί γίνεται αυτο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα
    Τα φύλλα της ορχιδέας μου κιτρίνισαν όλα εκτός από αυτό της κορυφής, που όμως και αυτό δεν τα πηγαίνει πολύ καλά. Πως θα γίνει να την σώσω;;;;
    Να σημειώσω ότι έχει τρεις ανθοφόρους γεμάτους άνθη, οι ρίζες είναι πάρα πολλές και δείχνουν υγιείς και ότι την έχω περίπου 6-7 χρόνια και δεν την έχω μεταφυτεύσει ποτέ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα! Οι κάτω ρίζες της ορχιδεας μου έχουν σαπίσει. Το ίδιο και ένα κλαδί της. Τα άνθη έχουν πέσει όλα. Όμως τα φύλλα της είναι καταπράσινα. Τι πρέπει να κάνω; σώζεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θέλω να ασχολειθω με αυτό το φυτό γιατί μου αρέσει πάρα πολύ ωραία ενημέρωση για το πότισμα σας ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ ωραία ενημέρωση!! Σας ευχαριστούμε πολύ! Δηλαδή δεν αλλάζουμε ποτέ γλάστρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα, μια διευκρίνηση, εάν θέλω να το μεταφυτεύσω με φλοιό πεύκου, θα βάλω φλοιό πεύκου και χώμα ή σκέτο φλοιό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. καλησπέρα, υπάρχει τρόπος να ξαναχρησιμοποιήσω, εξυγιαίνοντάς το με κάποιο τρόπο που θα μου υποδείξετε, το χώμα από φλοιό πεύκου που αντικατέστησα στις ορχιδέες μου;
    Ευχαριστώ
    Κατερίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή