Σάββατο, Αυγούστου 13, 2016

Vanda η ορχιδέα με το φιδίσιο κορμί!



Η Βάντα, παρά τις δυσκολίες και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις στη φροντίδα της, είναι από τις πολύ αγαπημένες μου ορχιδέες. Δεν υπάρχει τίποτα πιο εντυπωσιακό από μια ανθισμένη Βάντα. Ανθίζει δύο με τρεις φορές το χρόνο από την άνοιξη μέχρι και το φθινόπωρο. Τα άνθη της διαρκούν από 30 έως 90+ ημέρες και είναι μια ποικιλία που αγάπα πολύ τη ζέστη και το φως. Άκρως κατάλληλη για το δικό μας κλίμα αφού αντέχει και σε υψηλές θερμοκρασίες μέχρι και 32 βαθμούς Κελσίου.  Απαιτεί όμως ταυτόχρονα και πολύ υγρασία (70%-80%).




Αν την διατηρείτε εντός του σπιτιού σε γυάλινο βάζο πρέπει οπωσδήποτε να φροντίσετε να μην έρχονται σε επαφή οι ρίζες της με υπολείμματα νερού. Το γυάλινο βάζο βοηθά στη διατήρηση της υγρασίας που χρειάζεται το φυτό για ν' αναπτυχθεί. Εγκυμονεί όμως και πολλούς κινδύνους σε ότι αφορά τους μύκητες λόγω του κακού αερισμού του ριζικού συστήματος. Παρ' ότι η εικόνα της Βάντας μέσα σε βάζο είναι εντυπωσιακή προτιμώ τη γυμνόριζη εκδοχή της. 




Στο κήπο ή στην αυλή τα πράγματα είναι πιο εύκολα καθώς μπορείτε να τη κρεμάσετε σε σκιερό μέρος γυμνόριζη και απλώς να την καταβρέχετε καθημερινά το καλοκαίρι. Αγαπά το φως άλλα όχι την απευθείας έκθεση στον ήλιο τους καλοκαιρινούς μήνες. Όμως με τις πρώτες δροσιές και όταν οι βραδινές θερμοκρασίες πέσουν κάτω από τους 15 βαθμούς θα πρέπει να μεταφερθεί σε εσωτερικό ηλιόλουστο χώρο. Φθινόπωρο και χειμώνα απαιτεί πότισμα 1 ως 2 φορές την εβδομάδα ανάλογα με την υγρασία και τη θερμοκρασία του χώρου σας. Το χρώμα της ρίζας της θα σας πει το πότε. 




Το κακό με την Βάντα είναι ότι στην χώρα μας πωλείται πολύ ακριβά. Κοστίζει περίπου 50-70 euro και θα την βρείτε σε μεγάλα φυτώρια ή ακριβά ανθοπωλεία. Αυτό ίσως δεν θα ήταν μεγάλο πρόβλημα - ο καθ' ένας από εμάς επιλέγει να ξοδεύει σε ότι τον ευχαριστεί - αν τα φυτά, εισαγωγής στο 100%, δεν έφταναν στην χώρα μας είτε άρρωστα είτε σε συσκευασία δώρου ακατάλληλη ως προς τις ανάγκες τους και τις ιδιαιτερότητες του χώρου μας.

Αν δεν είστε λοιπόν έμπειρος αγοραστής της συγκεκριμένης ποικιλίας μπορεί πολύ εύκολα να ξεγελαστείτε από την εικόνα ενός υποτιθέμενα υγιέστατου φυτού. Οι ρίζες της πρέπει να είναι καταπράσινες με όσο το δυνατόν λιγότερα σπασίματα. Μακρυά από φυτά με ξυλώδεις, καφέ ρίζες ή κίτρινα φύλλα. Τέλος το πότισμα της Βάντας είναι μια πολύ ιδιαίτερη υπόθεση καθώς υπάρχουν πολλές "σχολές" για το πως την ποτίζουμε. Θέμα μιας ολόκληρης ανάρτησης. 





Advertisement

4 σχόλια :

  1. Έχω 3 βάντες έξω στον κήπο εδώ στο Μπαλί και μυρίζουν υπέροχα όταν ανθίζουν. Με το κλίμα εδώ δεν χρειάζεται να κάνω τίποτα εκτός από να τις ψεκάζω μια φορά τη μέρα. Όταν έρθω στην Ελλάδα θέλω να δοκιμάσω να υιοθετήσω μία αλλά ξέρω ότι θα είναι δύσκολο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σας..Να σας ρωτήσω...Εχω μια βαντα απο το καλοκαίρι..Την ποτιζω με βύθιση σε λεκάνη...Σήμερα που την ποτιζα,πρόσεξα τα φύλλα της,μου τα ρίχνει, στη μέση του κορμού..😥😥😥😥 Λετε να μου χαλάσει...;;;Και την προσέχω τόσο!!!Την εχω μεσα κρεμασμένα στο κουτσομπολιό!!Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κρεμασμένη στο κουρτινοξυλο ήθελα να γράψω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή