Τρίτη, Ιουνίου 21, 2016

Βασικές συμβουλές για την αγορά μιας ορχιδέας... ο κατάλληλος προμηθευτής!

Η επιλογή μια καλής ορχιδέας ξεκινά με την αγορά της. Αν είστε αρχάριοι μακριά από πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ. Τα περισσότερα φυτά είναι εγκαταλειμμένα και η φροντίδα τους δεν γίνεται από ειδικούς καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο ράφι. Επιπροσθέτως τα φυτά είναι Β' διαλογής και αυτό δικαιολογεί τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές τους.

Οι ανθοκομικές εκθέσεις είναι εξίσου ένας πολύ επικίνδυνος τόπος για αγορές. Στη λογική ότι οι περισσότεροι προμηθευτές γνωρίζουν ότι μάλλον δεν θα σας δουν ποτέ ξανά δεν διστάζουν να πουλήσουν σκάρτο εμπόρευμα. Ομολογώ ότι την έχω πατήσει και εγώ! Εξαίρεση στον κανόνα αποτελούν περίπτερα που εμπορεύονται μόνο ορχιδέες. Συνήθως πρόκειται για εξειδικευμένους εμπόρους, γνωστούς στο χώρο της ορχιδέας. 

Η αγορά ορχιδέας από ανθοπωλεία θέλει επίσης μεγάλη προσοχή. Δεν είναι λίγα εκείνα που προσφέρουν πανάκριβα φυτά μέσα σε ακατάλληλα γυάλινα βάζα (βλέπε. φωτ.), κασπώ ή δοχεία χωρίς τρύπες αποστράγγισης. Οι ρίζες της ορχιδέας σας θα σαπίσουν με μαθηματική ακρίβεια αν είστε αρχάριοι στην καλλιέργειά της. Από την άλλη υπάρχουν πολλά ανθοπωλεία που εξειδικεύονται στις ορχιδέες, έχουν συνήθως φρέσκα φυτά και αποτελούν μια ασφαλή επιλογή για τον καταναλωτή.  Μια έρευνα αγοράς στην περιοχή σας είναι επιβεβλημένη.


Το φυτώριο είναι ένας εξίσου ασφαλής προμηθευτής μιας ορχιδέας. Μια ανθισμένη ορχιδέα με δύο κλαριά κοστίζει περίπου 20 euro. Μαζί με ένα κασπώ της αρεσκείας σας για να τοποθετήσετε τη διάφανη γλάστρα που συνοδεύει το φυτό σας, το συνολικό κόστος δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 25 euro. Η τιμή της ορχιδέας ανεβαίνει καθώς αυξάνετε ο αριθμός των ανθοφόρων, ή τα άνθη της παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της πολυπλοκότητας των χρωματισμών, του μεγέθους ή της διάταξης.

Σε κάθε περίπτωση από όπου και αν αποφασίσετε να αγοράσετε ορχιδέες να θυμάστε ότι ο προμηθευτής πρέπει να διασφαλίζει σωστές συνθήκες παραμονής των φυτών στο χώρο του και να μην εμπορεύεται περιστασιακά το είδος αυτό.

Δείτε εδώ σχετικό βίντεο👇👇👇👇




Για να διασφαλίσετε στο μέγιστο δυνατό μια εξαιρετική αγορά ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα.
  • Εντοπίστε προμηθευτές που φέρνουν ορχιδέες Α' ποιότητας. Πρόκειται για φυτά από επώνυμα φυτώρια της Ευρώπης. Ακόμη και αν δεν γνωρίζετε τις εταιρείες θα το καταλάβετε πολύ εύκολα από τα καρτελάκια που συνοδεύουν τις ορχιδέες. Στις ορχιδέες των supermark για παράδειγμα σπάνια θα βρείτε φυτό που αναφέρει τον παραγωγό του. 
  • Εντοπίστε πότε ο προμηθευτής παραλαμβάνει φρέσκα φυτά. Μην διστάσετε να σηκώσετε το τηλέφωνο ή να ζητήσετε προσωπική ενημέρωση μέσω των social media για νέες παραλαβές προκειμένου να κάνετε τις αγορές σας. Για να διασφαλίσετε παρατεταμένη ανθοφορία πρέπει να "τσιμπήσετε" το φυτό μόλις περάσει το κατώφλι του καταστήματος. 
  • Τέλος επιλέξτε προμηθευτές που κάνουν οι ίδιοι την εισαγωγή των φυτών από την Ευρώπη. Δηλαδή δεν μεσολαβεί χοντρέμπορος. Αυτό διασφαλίζει ότι το φυτό θα φτάσει το συντομότερο δυνατόν στα χέρια σας. Αν σκεφτείτε ότι η πλήρη ανθοφορία μιας Phalaenopsis διαρκεί δυο μήνες περίπου, όσο πιο σύντομα περάσει το φυτό από τον παραγωγό στον καταναλωτή τόσο περισσότερο θα απολαύσουμε την ανθοφορία του.



Αν σας άρεσε αυτό το άρθρο κάντε like 👍  στη σελίδα μας στο facebook ή εγγραφείτε στο κανάλι μας στο youtube για να ενημερώνεστε γύρω από τις ορχιδέες και τα φυτά σας.

Advertisement

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου